Ú T I K A L A U Z

 
    Dolomitok

A dolomitok hegyei megközelítik a 330 méter magasságot. Ez a vidék valamikor hatalmas fennsík lehetett, ezért van, hogy a csúcsai kb. azonos magasságúak. A fennsíkot jégkorszaki gleccserek szabdalták meg és a folyók völgyeket vájtak ki. A dolomitok legmagasabb csúcsa a Marmolada 3342 méter magas.
A hegység a nevét Dolomieu tudósról kapta, aki elsőként mutatott ki itt mészkövet kutatásai során.

Garda-tó

Olaszország legnagyobb tava, 370 km2 a területe. Legmélyebb pontja eléri a 372 métert.

Dél-Tirol (Süd-Tirol, Alto Adige)

Területe 7400 km2. Az Alpok déli peremén húzódik. Három nagyobb völgyre tagolódik, Puster-, Eisack-, és az Etsch-völgyére. Területének 78 %-a 1200 méter feletti magasságban fekszik. Keletre a Dolomitok kopár sziklaalakzatai húzódnak, nyugaton az Ortler csoport, amelynek legmagasabb pontja 3902 méter. Ez volt a Monarchia legmagasabb hegye. Ausztriától az Ötztali és Zillertali Alpok örök hóval fedett csúcsai választják el.
Lakossága 450 ezer fő. Népessége 68 % német, 27 % olasz és 4 % ladin.
Az olaszt főleg Bozenben és környékén beszélik, a ladint a Dolomitok elzárt völgyeiben. A ladin nyelv a közlatinból ered. Az őslakosság átvette a római megszállóktól a nyelvet és ez a változat él tovább.
Éghajlata a hegyekben alpesi, a déli hegyektől védett völgyekben mediterrán jellegű. A globális felmelegedés következtében az éghajlat itt is melegszik. A hegyekben, amelyeket valaha 3 méteres hó borított, ma már alig 50 centiméteres hó van.
Dél-Tirol első nemzeti parkja a Stilfser Joch Nemzeti Park, 1935-ben alapították.
280 ezer német él itt. 116 községből álló autonóm tartomány.
Legfőbb mezőgazdasági ágazat a gyümölcstermesztés. 15 különböző almafajtát termesztenek, évente összesen 700 ezer tonnát. A dél-tiroli borvidék világhírű.
Dél-Tirolban született meg a falusi turizmus. Bozen üdülőkörzete Ritten, ahol már a 19. sz-ban építettek nyaralókat. Bozen akkori polgármestere fellovagolt és az ottani klíma jobban tetszett neki, ezért nyaralót építtetett. Példáját követték a gazdagok, a szegényebbek pedig nyaralót béreltek. Így született meg a falusi turizmus. Dél-Tirolba évente 4 millió turista látogat.

Dél-Tirol történelme címszavakban

Kr.e. 15000 körül - Vadászó népek éltek a területen
Kr.e. 8000 - Az első települések kialakulása a dolomitokban
Kr.e. 750 és 450 között - A Brenner mindkét oldalán virágzott a kelta eredetű halstatti kultúra
Kr.e. 15 - A Római Birodalom bekebelezte a vidéket Augustus uralkodása alatt
Kr.u. 4. sz. - A kereszténység megjelenése Az első keresztény templom Säben hegyén épült.
Kr.u. 476 - Véget ér a római uralom
Kr.u. 568 - Langobárdok uralják a vidéket
Kr.u. 774 - Nagy Károly legyőzi a langobárdokat.
Kr.u. 990 - Brixen lesz a püspökség központja. Majd a terület a tiroli grófok kezébe került.
1369 - Az utolsó tiroli grófnő távozásával  véget ér Tirol önállósága és fénykora.                               Habsburg uralom alá kerül.
1918 - A Habsburg uralom vége.
1919 - Saint Germaini békeszerződés Dél-Tirolt Olaszországhoz csatolja
II. vh. után - Dél-Tirol autonómiát kap, de csak elméletben. Nagy a feszültség a német és az olasz nyelvű lakosság között. Terror merényletek is előfordulnak.
1960 - Ausztria az ENSZ elé viszi Dél-Tirol ügyét. Ténylegesen megvalósul az autonómia, a német nyelv hivatalos nyelvvé válik.

Az utolsó tiroli grófnő

A tiroli grófok Vinschgauból származtak. A család hosszú és kemény harccal érte el, hogy a tartomány vezető nemzettsége legyen. III. Albert uralkodása idején alakultak ki az ország alapításának feltételei, amelyet később Tirolnak neveztek el. III. Albert halálával kihalt az eredeti tiroli család. Őt veje, majd annak fia II. Meinhard követte, akinek uralkodása alatt élte Tirol a fénykorát.
A tiroli grófok Vinschgauból származtak. A család hosszú és kemény harccal érte el, hogy a tartomány vezető nemzettsége legyen. III. Albert uralkodása idején alakultak ki az ország alapításának feltételei, amelyet később Tirolnak neveztek el. III. Albert halálával kihalt az eredeti tiroli család. Őt veje, majd annak fia II. Meinhard követte, akinek uralkodása alatt élte Tirol a fénykorát.
Margarethe 1318-ban született Tirol várában.Az utolsó tiroli grófnő
A trónörökös Margarethe 12 éves korában lett a cseh Károly király bátyjának, Luxemburgi Henriknek a felesége. Apja halála után Margarethe kizárta férjét a várból, amikor az egy vadászat után haza szeretett volna térni. Henrik nem volt népszerű a tiroli nemesség körében sem, így elhagyta az országot. A grófnő ekkor újra férjhez ment, Brandenburgi Lajoshoz, csakhogy a pápa kiátkozta, mert a katolikus egyház nem ismerte el második házasságát és az egyház szerint vétkezett. Férje 1361-ben meghalt. Tirolt sorban érték a katasztrófák, aszály, sáskajárás, földrengés, amelyekért a nép a tiroli grófnőt hibáztatta, úgy gondolták ez a pápai átok hatása. Margarethe ezért elhagyta országát 1363-ban. Bécsben élt száműzetésben és 1369-ben halt meg. Egy bécsi városrész ma is őrzi emlékét.

Tiroli várkastély

A várkastély 647 méter magasságban áll. A 12. és 13. században a tiroli grófok székhelye volt. A vár a környék névadója.
II. András felesége Meráni Gertrúd is a tiroli grófok családjából származott, akit a Bánk bánból is ismerünk.
A 16. századra annyira lepusztult, hogy részben lebontották. A 19. században újították fel. Ma Dél-Tirol tulajdonában van. Falai a Tartományi Múzeumnak adnak otthont, amelyben régészeti gyűjtemény látható.

Dél-Tirol városai

Merano

A 35 ezer lakosú Merano 324 méter magasan fekszik a Keleti-Alpok déli oldalán, a Passirio folyó partján. Híres gyógyüdülőhely. Klímája miatt már a rómaiaknak is kedvelt helye volt. A 15. századig a tiroli grófság székhelye volt. Újabb virágzást a 19. században élt meg a város, amikor az orvosok bizonyos betegségekre Merán klímáját és szőlőjét javasolták.
Erzsébet magyar királyné (Sziszi) és osztrák császárné is sokszor ellátogatott ide. Gyógyvize a világ legradioaktívabb forrása.

Bolzano

A 100 ezer lakosú város a Talvera és az Eisack folyó találkozásánál fekszik.
Sopron testvérvárosa 1990 óta. A Walter von der Vogelweide téren áll a költő szobra.
Mária mennybemenetele plébánia templom
A templom elődjét az 5. században építették. A dómot 1180-ban szentelték fel.
62 méter magas harangtornya a város jelképe.
A dómban található a „szószátyár Madonna”, aki előtt a beszédhibások javulása érdekében imádkoznak.
Laubengasse a város sétáló utcája, ahol már 400 éve folyamatosan működő üzleteket is lehet találni.
A Dél-Tiroli Régészeti Múzeum épülete valamikor az Osztrák Császári és Magyar királyi Bank épülete volt. Itt látható az egész világon egyedülálló gleccsermúmia, Ötzi. Hegymászók találtak rá 1991-ben. Először azt hitték, hogy egy megfagyott honfitársukat találták meg, de a kutatások kimutatták, hogy a múmia 5000 éve feküdhet a jégben és a rézkorban élhetett. A múmián talált nyomok alapján arra következtettek, hogy Ötzi vadászat közben halhatott meg élet-halál harcban. Ötzit egy ablakon keresztül lehet megtekinteni.
A Városi Múzeum a tiroli népviseletet és népszokásokat mutatja be.
Ferencesrendi templom és kolostorban a Mária kápolnában látható Dél-Tirol legszebb szárnyas oltára, karácsonyoltárnak is nevezik, Jézus születését ábrázolja. Kerengője román-gótikus stílusú, nyaranta koncerteket adnak itt.
A Maretsch-kastély a 13. században épült. A legenda szerint ma is szellemek tanyáznak itt. Egy ifjú lány szelleme kísért, aki jegyesének halálhírére levette magát a vár faláról.
Szép kirándulásokat tehetünk a városból a környező hegyekbe. Eljuthatunk függő-, vagy hegyi vasúttal, libegővel vagy fogaskerekűvel a környékre.

Olaszország
Dél-tiroli konyha és borok
Fotók

MTV Videótár Filmek az olasz tartományokról

 

Partnerprogramok

 

Nyelvgyakorlás
Német nyelv

Angol nyelv

Olasz nyelv

 
Útikalauz
Magyarország
Budapest
Keszthely
Nemzeti Parkok
Világörökség
 
Európa
Ausztria
Németország
Olaszország
Horvátország
 
 
Galéria
 
 
 

SCHMIDT VALÉRIA IDEGENVEZETŐ, NÉMET
NYELVTANÁR ÉS FORDÍTÓ

E-mail:
schv57@gmail.com

 
 
 

 


statistics