Ú T I K A L A U Z

 
   

Németország

TERÜLETE:  357021 km2
FŐVÁROSA:  Berlin
NÉPESSÉGE:  82 633 000
ÁLLAMFORMA:  Szövetségi köztársaság
NEMZETISÉGEK:  német, dán, szorb, fríz
HIVATALOS NYELV:  német
NAGYOBB VÁROSOK:  Berlin, Hamburg, München, köln
LEGMAGASABB PONTJA:  Zugspitze, 2963 m
LEGNAGYOBB FOLYÓI:  Rajna, Elba, Duna, Majna, Weser, Spree, Mosel, Odera, Havel
LEGNAGYOBB TAVAI:  Bodeni-tó, Chimsee, Müritz-tó

1990. október 3. óta 16 szövetségi tartományból áll, ebből három tartományi jogú város van és 5 ún. új tartomány, az egykori Német Demokratikus Köztársaság területén.

Tartományok

Minden tartománynak saját parlamentje és kormánya van, amelynek élén a miniszterelnök ill. városállamok esetén a polgármester áll. Saját minisztériumaik vannak, csak egyes minisztériumok működnek minden államot átfogóan, mint pl. pénzügy, hadügy, külügy.

Vízrajz, domborzat és éghajlat:

Északon alföld terül el, középen középhegységek uralkodnak, délen az Alpokalja és legdélebben az országhatárnál az Alpok.
Északon az Északi-tengerrel és a Balti-tengerrel határos.
Középen a Harz-hegység, Türingiai-erdő és az Érchegység található, valamint Drezda környékén Szász-Svájc, délen a Fekete-erdő a Bajor-erdő és a Bajor-Alpok. Itt van az ország legmagasabb pontja: a Zugspitze 2963 m.
A tengerhez közeli területeken az óceáni hatás érvényesül, de az országra javarészt kontinentális éghajlat jellemző. A nyár néhány fokkal hűvösebb, mint nálunk.

Történelmi áttekintés:

Trier városát a rómaiak alapították, majd később a római császár székhelye is volt.
Ma a Trierben található római emlékek a világ örökség része.
Alapítónak Nagy Károlyt (786-814) tekintik, aki 800-ban koronáztatta magát Római Császárrá Rómában. Hatalmas volt a birodalma. Kedvelt tartózkodási helye volt Aachen. Az aacheni dóm 1978 óta a Világörökség része.
A dómnak magyar vonatkozása is van, mivel Nagy Lajos királyunk (1342-1382) európai kapcsolatainak máig híres dokumentuma az aacheni dóm 1367-ben épült magyar kápolnája, amelyben Szent István, Szent Imre, Szent Adalbert és Szent László szobrai láthatók. Aachen híres zarándokhely volt abban az időben, ahová a magyarok rendszeresen (gyalogosan) zarándokoltak el. Ez a szép szokás még ma is él, ha nem is gyalogosan jönnek a mai zarándokok. A dóm kincstára számtalan magyar királyi ereklyét őriz.
Halála után örökösei örökségi harcban álltak egymással, majd a 843-ban a verduni szerződésben felosztották a frank birodalmat Nyugatfrank, középső és Keletfrank királyságra.
919-ben a korona Henrik szász herceg fejére került, őt tekintik az első német uralkodónak.
I. Ottó szász király 955-ben Augsburg mellett legyőzte a portyázó magyarokat.
1122-1190 Rőtszakállú Frigyes volt a császár (Barbarossa). Több keresztes hadjáraton is részt vett, majd útban Jeruzsálem felé fürdés közben belefulladt egy kis patakba. Sok monda keletkezett róla.
1273-ban I. Rudolf került uralomra, ezzel kezdődött a Habsburg dinasztia több évszázados uralma, amely 1806-ig állt fenn.
1316-ban IV. Károly uralkodott a luxemburgi házból. Prágában született, s ott is volt kedvenc tartózkodási helye. Virágzó birodalmat hozott létre.
Luther Márton 1517-ben a wittenbergi várkápolna falára tűzte 95 tézisét, amellyel elindította a reformáció folyamatát. Luthert kiátkozták, ekkor Bölcs Frigyes herceg Eisenachba a Wartburg várba menekítette, ahol közel egy évet bujdokolt. Itt fordította le az Új Testamentumot német nyelvre. Luther fordítása lehetővé tette, hogy a néphez is eljuthasson a biblia, s fordításával a modern német nyelvet is megalapította.
1947-ben a 2, világháború után kettészakadt Német Szövetségi Köztársaságra és Német Demokratikus Köztársaságra. 1990. október 03-án újraegyesítették.

Gazdasági élet:
Legjelentősebb iparterületei a Ruhr-, Rajna- és a Saar-vidék. Feketeszenet, barnaszenet, vasércet, színesfémeket bányásznak. Több iparágban is vezető szerepet tölt be világviszonylatban is, mint pl. az autógyártás, vegyipar, elektrotechnika és textilipar.
A keleti országrészeken kétszeres a munkanélküliek aránya.
Jelentős kikötők: Hamburg, Bréma, Rostock.
Az autópályák hossza: 10500 km.

Világörökség a Német turisztikai Hivatal magyar nyelvű honlapján

Linkek:

01. Németország linkek

 

Partnerprogramok

 

Nyelvgyakorlás
Német nyelv

Angol nyelv

Olasz nyelv

 
Útikalauz
Magyarország
Budapest
Keszthely
Nemzeti Parkok
Világörökség
 
Európa
Ausztria
Németország
Olaszország
Horvátország
 
 
Galéria
 
 
 

SCHMIDT VALÉRIA IDEGENVEZETŐ, NÉMET
NYELVTANÁR ÉS FORDÍTÓ

E-mail:
schv57@gmail.com

 
 
 
 

 

 


visitors globe