|
Ú T I K A L A U Z |
||
Dél-tiroli konyhaA dél tiroli
konyha átmenet az osztrák és a mediterrán konyha
között. Az alpesi emberek takarékosan és egyszerűen
főznek. Leggyakoribb alapanyagaik a kukoricaliszt,
burgonya, füstölt húsok, sajt. Friss húst régebben
csak ünnepnapokon fogyasztottak. Dél-tiroli borokItt termeli
Olaszország legjobb fehér borait. Már a bronzkorban
termesztettek a területen szőlőt, s később a
rómaiak itt vették át a helyiektől, hogy fahordókban
érlelték a bort. A középkorban szerzetesek
foglalkoztak borkészítéssel. A mai napig élnek
szerzetesek, akik ezzel foglalkoznak. Majd a 19. sz-ban,
amikor feloszlatták a kolostorokat a szőlőskertek
bérlők kezébe kerültek. Ma 5 ezer hektáron
termesztenek szőlőt és évi 400 ezer hektolitert
készítenek. NépszokásokAz itt élő
emberek máig is szívesen hordják a népviseletüket.
Tipikus ruhadarab a dél-tiroli kalap. Filcből
készítik, zsinórral és tollakkal díszítik.
Területenként különböző. A zsinór színe elárulja
viselője családi állapotát is, a nőtlen férfiaké
piros, a házasoké zöld. A másik jellegzetes ruhadarab
a férfiak és nők által is viselt kötény. Olaszország
MTV Videótár Filmek az olasz tartományokról |
|||
|
|||
| Nyelvgyakorlás | |||
| Német nyelv | |||
| Útikalauz | |||
| Magyarország | |||
| Budapest | |||
| Keszthely | |||
| Nemzeti Parkok | |||
| Világörökség | |||
| Európa | |||
| Ausztria | |||
| Németország | |||
| Olaszország | |||
| Horvátország | |||
| Galéria | |||
SCHMIDT
VALÉRIA IDEGENVEZETŐ, NÉMET |
|||
|
|||